Sokak Fotoğrafçılığı



Sokaklar, toplumların kültürlerini yansıtır; insanların yaşayış tarzlarını, bir şehirde olup bitenleri ortaya çıkartabilir. Belki de fotoğrafçılığın çıkış noktası sokak fotoğrafçılığıdır. Sokak fotoğrafçılığında belirlenmiş bir konu sorunu yoktur yani fotoğrafı çekmeden önce uzun uzadıya düşünmek gerekmez. Sadece "o an" görülür ve karelenir.  Sokak fotoğrafçıları genellikle bakmak ile görmek arasındaki farkı çoktan benimsemişlerdir :)

Sokak fotoğrafçısı, insanların hayatlarını iyi gözlemleyebilen bir karaktere sahip olmalıdır. Sokak fotoğrafçılığında;
İlk kural:  Fotoğraf makinenizi yanınıza alın ve yolları arşınlamaya başlayın. Bazen yanlız bir heykel bile güçlü bir kompozisyon oluşturabilir.
İkinci kural : Hızlı hareket edebileceğiniz kıyafetler giyinin ve steril olmaya çalışmayın fotoğraflar hep yukarıdan çekilmez objemiz yere yakınsa bizde yakın olmalıyız.
Çekilen obje uyuyan bir kedi, köpek olabilir, fotoğraflarını çekerken onlarla aynı göz hizasında olmalıyız. Diyafram ve enstantane ayarlarımız bulunduğumuz ortama göre sürekli hazır bulunmalıdır ve unutmadan söylemek gerekir ki sokak fotoğrafının rengi siyah-beyazdır çünkü sokak fotoğrafında önemli olan insanların ne giydiğini yansıtmak değildir. Aksine fotoğrafı tüm maddiyattan sıyırıp insanların ruhlarını fotoğraflayabilmektir siyah beyaz.

Portre :  Fotoğraf üzerine çalışırken, arka planın daha bulanık olması konuyu öne çıkartır ve ilgiyi konuya çeker. Alan derinliği daraltılarak arka planı flulaştırabiliriz. Çektiğimiz portreleri bilgisayarınıza aktardığınız zaman, fotoğrafın birde siyah beyaz hallerine bakın, gölgelerin ve kontrastın uyumlu olduğu fotoğraflarda çok güzel kareler yakalayabiliriz.


Ekşisözlükten aldığım ve kesinlikle katıldığım bir yorum şöyle;
"Klasik fotoğraf kurallarının çoğunu umursamadan sadece anı yakalamak adına fotoğraf çekmektir sokak fotoğrafçılığı, fotoğraflarda öyle aşırı bir görsel şölen aranmaz.kadraj eğikmiş umursanmaz,figürlerin kolu bacağı kesilmiş önemsiz;önemli olan fotoğraftaki olaydır.İnsanların anlık mimikleri,hareketleri,yaptıkları önemlidir. Sokak fotoğrafçısı ''bu fotoğrafta hayat var'' der çektiği fotoğrafı açıklarken"

Bir alıntı da Canontürk'ten yapacağım;


İnsanları fotoğraflarken onlar bundan habersizler bu yaptığın yanlış diyenleri umursamayın. Fotoğrafını çekeceğiniz insan sizi farkettikten sonra o fotoğraf bir sokak fotoğrafı değildir, o insanın hayata nasıl karıştığını gösteremez. Yapay bir portredir elinize geçen. 

Sokak fotoğrafçılığında anlatılacak daha çok şey var. Devam edicem =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder